7 σημάδια αφυδάτωσης

7 σημάδια πως είσαι αφυδατωμένη
7 σημάδια πως είσαι αφυδατωμένη

Πώς θα καταλάβεις ότι είσαι αφυδατωμένη;

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η ενυδάτωση σημαίνει πολλά για την υγεία και την ευεξία μας. Ο οργανισμός μας είναι ένα σύνολο από κύτταρα και κάθε κύτταρο μας χρειάζεται νερό, για να λειτουργήσει εύρυθμα.

Αναλυτικότερα, τα οφέλη της ενυδάτωσης σχετίζονται με:

Tη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

Την διευκόλυνση παραγωγής ενέργειας από τα κύτταρα μέσω του οξυγόνου που περιλαμβάνει το νερό, τη σωστή χημική κυτταρική λειτουργία και την αποβολή αποβλήτων από τον οργανισμό.

Την ομαλή πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

Την υγιή λειτουργία της καρδιάς και τη ρύθμιση της πίεσης του αίματος.

Την ορθή λειτουργία των νεφρών.

Την επαρκή λίπανση των μυών και των αρθρώσεων.

Τη διατήρηση της ελαστικότητας, της απαλότητας του δέρματος και την πρόληψη ανάπτυξης λοιμώξεων και αλλεργιών.

Τη ρύθμιση της συνολικής θερμοκρασίας του σώματος.

Όπως γίνεται εμφανές, η πρόσληψη νερού σχετίζεται σχεδόν με κάθε λειτουργία του ανθρώπινου σώματος και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιμελείς με την ενυδάτωση του οργανισμού μας. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές δεν προσλαμβάνουμε την ποσότητα του νερού που απαιτείται κι έτσι, η αφυδάτωση δεν είναι ένα απίθανο σενάριο. Παρακάτω παρουσιάζονται κάποια από τα συμπτώματα που ενδέχεται να προκύψουν κατά την κατάσταση της αφυδάτωσης.

Κακή διάθεση, αίσθημα κόπωσης, αδυναμία συγκέντρωσης

Μην εκπλαγείτε αν καταλάβετε πώς η κακή διάθεσή σας, το αίσθημα κόπωσης ή αδυναμία συγκέντρωσης οφείλεται στο γεγονός πως δεν είστε αρκετά ενυδατωμένοι. Όπως προαναφέρθηκε, ο εγκέφαλος είναι από τα βασικά συστήματα που επηρεάζονται από την έλλειψη νερού. Συγκεκριμένα είναι πολύ ευαίσθητος στη μεταβολή της ποσότητας των υγρών του σώματος. Όταν λοιπόν νιώσετε με τέτοιο τρόπο αναλογιστείτε αν αυτό είναι ένα καμπανάκι για να…πιείτε περισσότερο νερό!

Ξαφνικές λιγούρες

Πρόκειται για έναν ακόμη μηχανισμό που σας προειδοποιεί, ότι ο οργανισμός σας χρειάζεται καύσιμα. Το σώμα σε κατάσταση αφυδάτωσης ξεκινάει να αντλεί ενέργεια από τις «αποθήκες» του, με αποτέλεσμα να νιώθετε πεινασμένοι. Σας προειδοποιεί, με λίγα λόγια, με μία λανθασμένη αίσθηση πείνας. Στην περίπτωση που πεινάτε πιο πολύ, δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι νερό.

Δυσκοιλιότητα

Είναι ευρέως γνωστό πώς το χρώμα των ούρων είναι ένας δείκτης που σχετίζεται με το ποσοστό ενυδάτωσης στον οργανισμό. Ωστόσο, εκτός από το ουροποιητικό σύστημα, η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει και τη λειτουργία του εντέρου σας. Όταν δεν είμαστε αρκετά ενυδατωμένοι, δυσκολεύονται οι κινήσεις του εντέρου, με αποτέλεσμα τη δυσκοιλιότητα.

Κακοσμία

Το σάλιο μας έχει αντί- μικροβιακή δράση. «Δουλεύει», ώστε να κρατάει το στόμα καθαρό…από βακτήρια. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή σάλιου με αποτέλεσμα να μην «απολυμαίνει» επαρκώς το στόμα μας. Έτσι, ευνοείται η ανάπτυξη βακτηρίων, η οποία μπορεί να δημιουργήσει δυσάρεστη αναπνοή.

Πονοκέφαλος ή ζαλάδες

Όταν δεν είμαστε αρκετά ενυδατωμένοι, παρεμποδίζεται η μεταφορά οξυγόνου στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να δημιουργείται αίσθημα θολούρας, ζάλης και πονοκεφάλου.

Ξηροδερμία

Το δέρμα είναι ένας ακόμη καθρέφτης της ποσότητας νερού στο σώμα μας. Αν λοιπόν το δέρμα σας είναι δείχνει θαμπό, ξηρό και λιγότερο ελαστικό, τότε μάλλον είστε αφυδατωμένοι.

Κράμπες

Το νερό διευκολύνει τη λίπανση των μυών και των αρθρώσεων. Επομένως, ένα συχνό φαινόμενο σε αφυδατωμένους οργανισμούς είναι οι κράμπες.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να είναι απόρροια και διάφορων άλλων προβλημάτων.

Summary
Article Name
7 σημάδια αφυδάτωσης
Description
Όπως όλοι γνωρίζουμε, η ενυδάτωση σημαίνει πολλά για την υγεία και την ευεξία μας. Ο οργανισμός μας είναι ένα σύνολο από κύτταρα και κάθε κύτταρο μας χρειάζεται νερό, για να λειτουργήσει εύρυθμα. Τα οφέλη της ενυδάτωσης είναι πολλά.