Ενυδάτωση: Η λύση για το ξηρό δέρμα που τραβάει

Ενυδάτωση: Η λύση για το ξηρό δέρμα που τραβάει
Ενυδάτωση: Η λύση για το ξηρό δέρμα που τραβάει

Ξηρό δέρμα VS αφυδατωμένο

Το ξηρό δέρμα διαφέρει από το απλά αφυδατωμένο. Πρόκειται για ένα τύπο επιδερμίδας και όχι για μία κατάσταση και για αυτόν ακριβώς τον λόγο χρειάζεται φροντίδα προσαρμοσμένη στις δικές του ανάγκες.
Τον χειμώνα, μάλιστα, ένα ξηρό δέρμα, υποφέρει παραπάνω γιατί αφυδατώνεται από τις κλιματικές συνθήκες και μπορεί ακόμη να κάνει και πληγές.

Ποια είναι τα αίτια της ξηροδερμίας προσώπου;

Οι αιτίες που προκαλούν ξηροδερμία μπορεί να ποικίλουν, αλλά εντοπίζοντας τες είναι πιο εύκολο να βρεθεί και η ιδανικότερη λύση για την αντιμετώπισή της. Ας δούμε μερικές από τις αιτίες αυτές:

Η ηλικία

Οι ηλικιωμένοι συνήθως έχουν ξηρό δέρμα. Αυτό έχει να κάνει από την μία με το ότι μεγαλώνοντας δεν παράγεται πολύ σμήγμα και έτσι το δέρμα ξηραίνεται και από την άλλη υπερπαράγονται κερατινοκύτταρα που ευθύνονται για την έντονη ξηρότητα.

Το κρύο

Το χειμώνα ο αέρας και το κρύο αφυδατώνουν παραπάνω την επιδερμίδα. Επίσης, συνηθίζουμε, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, να κάνουμε καυτό μπάνιο και αυτό επιβαρύνει περισσότερο το δέρμα μας. Λειτουργώντας συνδυαστικά αυτά τα δύο επιφέρουν εντονότερη ξηροδερμία.

Η εμμηνόπαυση

Δεν είναι τυχαίο που οι κρέμες που απευθύνονται σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση είναι πιο πλούσιες σε λιπίδια. Οι ορμονικές αλλαγές που βιώνουν οι γυναίκες σε αυτή την περίοδο της ζωής του οδηγεί σε ξηροδερμία

Οι διάφορες παθήσεις

Είναι γνωστό ότι το χειμώνα δερματικές παθήσεις όπως ατοπική δερματίτιδα, ιχθύαση, ψωρίαση και άλλες εμφανίζουν πιο έντονα τα συμπτώματα τους, δηλαδή εκζέματα, ξηρότητα και κνησμό. Το κρύο είναι εκείνο που ευθύνεται για την έξαρση τους.

Τα φάρμακα

Επίσης, η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων προκαλεί ξηρότητα. Αυτά είναι τα ρετινοειδή, η ισοτρετινοΐνη, τα διουρητικά.

Διάφορες παθήσεις

Το δέρμα είναι περισσότερο ξηρό σε ανθρώπους που πάσχουν από κάποιες συγκεκριμένες ασθένειες, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η νεφρική ανεπάρκεια, ο θυρεοειδής, ακόμη και κάποιες μορφές καρκίνου.

Η διατροφή

Εξίσου σημαντική είναι και η διατροφή που κάνουμε. Εάν δεν τρώμε πολλά λαχανικά και φρούτα και αν το νερό που πίνουμε είναι ελάχιστο, αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επιδερμίδα μας.

Τρόποι και λύσεις για το ξηρό δέρμα που “τραβάει”

Το νερό κάνει καλό

Το νερό βοηθά σημαντικά στην ενυδάτωση του οργανισμού σου. Ξεκινά εσωτερικά αλλά αυτό φαίνεται και εξωτερικά. Επίσης, προσπάθησε να έχεις μία διατροφή πλούσια σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες που θα τονώσουν τον οργανισμό και συνεπώς την επιδερμίδα σου. Περιόρισε το πολύ αλάτι που κάνει κατακρατήσεις και φυσικά την ζάχαρη.

Η κατάλληλη ενυδατική κρέμα προσώπου θα σε βοηθήσει

Εάν είσαι στην εμμηνόπαυση ή έχεις πράγματι ξηρό και όχι αφυδατωμένο δέρμα, φόρα κρέμες που έχουν βάση έλαια και που γενικότερα θα σου παρέχουν τα λιπαρά εκείνα συστατικά που πραγματικά έχεις ανάγκη. Οι σκέτοι ενυδατικοί παράγοντες δεν είναι αρκετοί για το ξηρό δέρμα, καθώς θα απορροφηθούν άμεσα από την επιδερμίδα σου χωρίς να σου προσφέρουν πραγματική άνεση και ευεξία στο πρόσωπο και το σώμα σου.

Η ενυδατική κρέμα νύχτας είναι must

Μπορεί να είσαι πρωινός τύπος όμως, σίγουρα έχεις ακούσει ότι οι κρέμες νύχτας βοηθούν εντατικά την επιδερμίδα, προσφέροντας πλούσια ενυδάτωση. Αυτό συμβαίνει γιατί το βράδυ διπλασιάζεται ο ρυθμός αναγέννησης των κυττάρων και ενισχύεται η παραγωγή κολλαγόνου, ενώ επανορθώνονται και οι βλάβες που το δέρμα έχει υποστεί.

Απέφυγε τα συχνά scrub και την απολέπιση

Δεν είναι λάθος να κάνεις απολέπιση αλλά περιόρισε την σε 1 φορά στις 10 μέρες περίπου. Αν κάνεις συχνά έχει σαν αποτέλεσμα να ερεθίζεις παραπάνω το δέρμα σου και να μην το αφήνεις να φυλακίσει την ενυδάτωση που πραγματικά χρειάζεται.

Αν έχεις δερματικές παθήσεις

Εάν έχεις ατοπική δερματίτιδα συμβουλεύσου για τα κατάλληλα προϊόντα που χρειάζεσαι και χρησιμοποίησε μόνο αυτά. Το ίδιο ισχύει και για την ιχθύαση ή την ψωρίαση. Οι ανάγκες σε μία τέτοια επιδερμίδα διαφέρουν και βρίσκουν την λύση τους μόνο σε συγκεκριμένα προϊόντα που ενισχύουν το δερματικό φραγμό μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες ερεθισμών, κοκκινίλων και ανακουφίζοντας από την ενοχλητική φαγούρα.

Summary
Article Name
Ενυδάτωση: Η λύση για το ξηρό δέρμα που τραβάει
Description
Το ξηρό δέρμα διαφέρει από το απλά αφυδατωμένο. Πρόκειται για ένα τύπο επιδερμίδας και όχι για μία κατάσταση και για αυτόν ακριβώς τον λόγο χρειάζεται φροντίδα προσαρμοσμένη στις δικές του ανάγκες. Τον χειμώνα, μάλιστα, ένα ξηρό δέρμα, υποφέρει παραπάνω γιατί αφυδατώνεται από τις κλιματικές συνθήκες και μπορεί ακόμη να κάνει και πληγές.