Γιατί η ενυδάτωση με φρούτα είναι καλύτερη από ότι με σκέτο νερό;

Γιατί η ενυδάτωση με φρούτα είναι καλύτερη από ότι με σκέτο νερό;

Η ενυδάτωση του οργανισμού

Η ενυδάτωση πρόκειται για μια διαδικασία, κατά την οποία ο οργανισμός αποκαθιστά την ποσότητα νερού που χάνεται από το σώμα, κυρίως μέσα από τη διαδικασία της “εφίδρωσης” ή μέσα από τα ούρα. Η ενυδάτωση παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για τη γενικότερη ευεξία του ατόμου, όπως είναι η σωματική και νοητική του κατάσταση. Το σώμα μας, αποτελείται από ⅔ νερό και δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι ένας άνθρωπος δε μπορεί να ζήσει πολλές μέρες δίχως νερό.

Η ενυδάτωση το καλοκαίρι

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, η ενυδάτωση στο σώμα γίνεται δύο φορές πιο σημαντική. Τους θερινούς μήνες ο οργανισμός, χρησιμοποιεί την εφίδρωση, ως έναν μηχανισμό για να μειώνει τη θερμοκρασία στο σώμα.Ο καυτός ήλιος και οι δραστηριότητες μας, κάνουν ακόμη πιο εύκολη τη διαδικασία της εφίδρωσης, μέσω της οποίας χάνεται πολύτιμο νερό από τον οργανισμό. Οι ανάγκες για ενυδάτωση συνεπώς, αυξάνονται κατακόρυφα.

Η σημασία των ηλεκτρολυτών στην ενυδάτωση

Έγινε λόγος για την ενυδάτωση, όχι όμως για τη σωστή ενυδάτωση. Η σωστή ενυδάτωση λοιπόν, δε μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία ηλεκτρολυτών. Η διατήρηση της ισορροπίας τους στον ανθρώπινο οργανισμό είναι σημαντική, καθώς χάρη σε αυτούς ρυθμίζεται η κατανομή νερού στο σώμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η απορρόφηση του νερού στον οργανισμό, εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από τους ηλεκτρολύτες.

Με την εφίδρωση το σώμα χάνει όχι μόνο πολύτιμες ποσότητες νερού, αλλά και ηλεκτρολύτες που βρίσκονται στο ενδοκυττάριο και εξω κυττάριο χώρο και συμβάλλουν στην ύπαρξη ισορροπίας στο κύτταρο. Η διατάραξη αυτής της ισορροπίας, οδηγεί σε δυσλειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα. Μερικές από αυτές είναι το αίσθημα της έντονης εξάντλησης, ο πονοκέφαλος, η μυϊκή αδυναμία και οι κράμπες λόγω της χαλάρωσης των μυών.

Γιατί τα φρούτα αναπληρώνουν τους ηλεκτρολύτες

Τα φρούτα έχουν την ιδιότητα να ενυδατώνουν καλύτερα τον οργανισμό. Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε νερό (90%- 98%) και ταυτόχρονα η σημαντική περιεκτικότητα τους σε ηλεκτρολύτες, τα απογειώνει. Μερικοί από τους πιο δημοφιλής ηλεκτρολύτες είναι το Κάλιο, το Νάτριο και το Μαγνήσιο. Συστατικά δηλαδή, που βρίσκονται στα περισσότερα φρούτα. Ειδικά, τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να καταναλώνονται φρούτα που περιέχουν ηλεκτρολύτες, γιατί μόνο έτσι θα αναπληρωθούν και θα υπάρξει ισορροπία στην κατανομή του νερού.

Tip: Ο συνδυασμός επαρκής ποσότητας νερού και ηλεκτρολυτών είναι αυτός που θα ενυδατώσει τέλεια τον οργανισμό.

Δες παρακάτω μερικά από τα φρούτα που αναπληρώνουν τους ηλεκτρολύτες

Μήλα και Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι εξαιρετικά ενυδατικές και δημοφιλής για την μεγάλη ποσότητα τους σε Κάλιο.Συγκεκριμένα, μια μπανάνα μπορεί να περιέχει από 200 έως και 600mg Καλίου.Εκτός από αυτό όμως περιέχουν και Μαγνήσιο. Χάρη σε αυτά τα συστατικά των ηλεκτρολυτών η ρύθμιση υγρών στο σώμα γίνεται ευκολότερα και ο οργανισμός ενυδατώνεται σωστότερα.Τα μήλα αντίστοιχα είναι επίσης γνωστά για την περιεκτικότητα τους σε Κάλιο.Επιπλέον περιέχουν φυσικές γλυκαντικές ουσίες.

Tip: Ο συνδυασμός αυτών των δύο φρούτων, οδηγεί στην τέλεια αναπλήρωση ηλεκτρολυτών στο σώμα.

Καρύδα

Είναι αναζωογονητική, χάρη στην μέγιστη ποσότητα νερού και Καλίου. Ο,τι πρέπει δηλαδή για να αποκτήσουμε ηλεκτρολύτες στο σώμα.Μάλιστα το φυσικό νερό καρύδας, είναι αυτό που θα απογειώσει την ενυδάτωση του οργανισμού καλύτερα και από νερό.  

Άλλα φρούτα

Φρούτα όπως το πορτοκάλι, το λεμόνι, οι σταφίδες και τα δαμάσκηνα είναι μερικές επιλογές που θα δώσουν στον οργανισμό πλούσια ποσότητα ηλεκτρολυτών. Χάρη στα συστατικά αυτών των φρούτων θα ρυθμιστεί η λειτουργία των κυττάρων. Παράλληλα, σημαντικός θα είναι και ο ρόλος για την μυϊκή λειτουργία.

Μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας ότι η ενυδάτωση ισοδυναμεί μόνο με την λέξη νερό, όμως όπως είδαμε δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η σωστή ενυδάτωση, κρύβει έννοιες του νερού και των ηλεκτρολυτών μαζί, οι οποίοι είναι καίριας σημασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς χωρίς αυτούς ο οργανισμός δεν είναι αρκετά ενυδατωμένος.

Προσοχή: Τώρα που το καλοκαίρι είναι καθ’ οδόν και η θερμοκρασία αυξάνεται, η πρόσληψη ηλεκτρολυτών είναι όχι μόνο σημαντική, αλλά απαραίτητη για να διατηρηθεί ο οργανισμός μας ενυδατωμένος.

Summary
Article Name
Γιατί η ενυδάτωση με φρούτα είναι καλύτερη από ότι με σκέτο νερό;
Description
Η ενυδάτωση πρόκειται για μια διαδικασία, κατά την οποία ο οργανισμός αποκαθιστά την ποσότητα νερού που χάνεται από το σώμα, κυρίως μέσα από την διαδικασία της “εφίδρωσης” ή μέσα από τα ούρα. Η ενυδάτωση παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για την γενικότερη ευεξία του ατόμου, όπως είναι η σωματική και νοητική του κατάσταση. Το σώμα μας, αποτελείται από ⅔ νερό και δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι ένας άνθρωπος δε μπορεί να ζήσει πολλές μέρες δίχως νερό.