Καθαρισμός Προσώπου: Βαθιά Περιποίηση και Ενυδάτωση

Καθαρισμός Προσώπου: Βαθιά Περιποίηση και Ενυδάτωση
Καθαρισμός Προσώπου: Βαθιά Περιποίηση και Ενυδάτωση

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνεις καθαρισμό στο πρόσωπό σου αναλόγως με τις ανάγκες της επιδερμίδας σου και την εκάστοτε χρονική στιγμή. Για παράδειγμα άλλες ανάγκες έχει ένα λιπαρό δέρμα, άλλες ένα ξηρό και φυσικά άλλη περιποίηση χρειαζόμαστε τον χειμώνα και άλλη το καλοκαίρι. Ας επικεντρωθούμε όμως στην περιποίηση και τον καθαρισμό του δέρματος λίγο μετά τις καλοκαιρινές σου διακοπές. 

Το καλοκαίρι ο ήλιος και η θάλασσα αφυδατώνουν την επιδερμίδα. Παράλληλα η ζέστη προκαλεί εντονότερη εφίδρωση κάνοντας ένα δέρμα λιπαρό ή με ακμή να ασφυκτιά. Πολλές φορές αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος να κάνουμε πάλι το πρόσωπό μας λαμπερό και καθαρό χωρίς όμως να το αφυδατώσουμε ή να του προκαλέσουμε περαιτέρω λιπαρότητα. 

Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε την απαλή, ενυδατωμένη και λαμπερή επιδερμίδα που τόσο επιθυμούμε:

Βασικός Καθαρισμός

Το Α και το Ω της υγιούς και καθαρής επιδερμίδας είναι ο καθημερινός καθαρισμός της και η εντατική ενυδάτωσή της. Όσον αφορά τον καθαρισμό καλό είναι να πλένουμε το πρόσωπό μας 2 φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ), με πιο σημαντικό τον καθαρισμό το βράδυ. Αφού πρώτα αφαιρούμε το μακιγιάζ με ένα micellaire ή κάποιο γαλάκτωμα ντεμακιγιάζ, στην συνέχεια πλένουμε το πρόσωπο μας είτε με αφρό είτε με κάποιο gel. Η επιλογή του κατάλληλου καθαριστικού ανάλογα με τους ανάγκες της εκάστοτε επιδερμίδας, είναι απαραίτητη για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τέλος μπορούμε να ολοκληρώσουμε με καθαριστική ή τονωτική lotion. Ο σωστός καθαρισμός αποτελεί την βάση για να περιποιηθούμε πλήρως και σωστά την επιδερμίδα μας. Είναι ουσιαστικά το πρώτο βήμα για να έχουμε ένα υγιές δέρμα.

Ενυδάτωση

Το δεύτερο βήμα στην περιποίηση της επιδερμίδας μας είναι η ενυδατική κρέμα προσώπου την οποία την εφαρμόζουμε μετά τον καθαρισμό μας. Για να ενισχύσουμε την ενυδάτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιο πριν serum ενυδάτωσης ή και lotion ενυδάτωσης. 

Γιατί είναι σημαντικό το peeling στην περιποίηση της επιδερμίδας μου;

Peeling ή αλλιώς Scrub

Το peeling προσώπου βοηθά την επιδερμίδα να αποβάλλει την περίσσεια σμήγματος και να διώξει τα νεκρά κύτταρα που μπορεί να έχουν συσσωρευθεί. Όμως δεν είναι όλα τα scrub κατάλληλα για κάθε τύπο επιδερμίδας. 

Ένα λιπαρό δέρμα έχει περισσότερο ανάγκη scrub πιο ενισχυμένα ενώ τα κανονικά- μικτά ή ξηρά δέρματα θέλουν πιο απαλές συνθέσεις αλλιώς θα αφυδατωθούν. Από τα πιο γνωστά peeling είναι αυτά με την ροζ ή πράσινη άργιλο που είναι ιδιαιτέρως απορροφητικά και περιέχονται σχεδόν σε όλα τα peeling. Ωστόσο υπάρχουν πολλά ακόμη που βοηθούν σε έναν καλό καθαρισμό του προσώπου. 

Εάν έχεις λιπαρό δέρμα τότε καλό είναι να κάνεις peeling 2-3 φορές την εβδομάδα, ένα έχεις κανονικό ή ξηρό 1-2 φορές στις 10 μέρες. 

Προσοχή σε ένα δέρμα με έντονη ακμή καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση peeling καθώς η τριβή μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και επιπλέον με αυτόν τον τρόπο μπορεί το μικρόβιο που την προκαλεί, το p-acnes, να μεταφερθεί και σε άλλα σημεία του προσώπου. 

Τι κάνω εάν έχω ακμή;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, σε περίπτωση έντονης ακμής καλό είναι να αποφευχθεί το peeling. Μπορούμε ωστόσο να κάνουμε μάσκες που απορροφούν το σμήγμα αποφεύγοντας την τριβή. Μία καλή επιλογή είναι οι γνωστές peel off μάσκες. Η πιο γνωστή από όλες εκείνη του άνθρακα ή αλλιώς η μαύρη μάσκα. Οι μάσκες που είναι και peeling μπορούν επίσης να εφαρμοστούν αλλά μόνο ως μάσκες αποφεύγοντας πάλι το τρίψιμο.

Χημικό Peeling

Το χημικό peeling είναι πιο ενισχυμένο καθώς περιέχει οξέα. Πρέπει να γίνεται βράδυ και το πρωί συνίσταται η χρήση αντηλιακού. Παρόλο που μπορούμε να το κάνουμε και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν είναι το πλέον κατάλληλο εάν έχουμε σκοπό να κάνουμε ηλιοθεραπεία την επόμενη μέρα. 

Μία φορά την εβδομάδα και 4-5 λεπτά το πολύ είναι αρκετή για δούμε το δέρμα μας να λάμπει μετά από το χημικό peeling. 

Εάν έχεις πολύ ευαίσθητο και μη ανεκτικό δέρμα, τότε καλό είναι να αποφύγεις την εφαρμογή του χημικού peeling. Σε περίπτωση που θες οπωσδήποτε να το δοκιμάσεις, τότε μείωσε το χρόνο εφαρμογής του. Να θυμάσαι ότι ένα μικρό τσιμπηματάκι είναι λογικό να το αισθανθείς.

Μάσκες: Οι σύμμαχοί σου για μία τέλεια επιδερμίδα

Μάσκες Detox

Τον τελευταίο καιρό ακούμε συχνά για τις μάσκες detox που καθαρίζουν την επιδερμίδα προσφέροντας παράλληλα αποτοξινωτική δράση και απομακρύνοντας τους ρύπους. Οι μάσκες detox μπορεί να είναι και ελαφρώς θερμαντικές καθώς η  θερμότητα βοηθά στην αποσυμφόρηση. 

Υφασμάτινες μάσκες

Ένα ακόμη trend που κερδίζει ολοένα και περισσότερο κοινό είναι οι υφασμάτινες μάσκες. Detox, ενυδατικές, τονωτικές και θρεπτικές. Είναι εύκολες στην χρήση, ευχάριστες και αποτελεσματικές. 

Έλαια για Θρέψη

Μετά το καλοκαίρι και τα μπάνια το δέρμα διψά. Η βαθιά ενυδάτωση είναι σαφώς η λύση αλλά πολλές φορές δεν είναι αρκετή. Δέρματα έντονα ξηρά ή βαθιά αφυδατωμένα χρειάζονται περισσότερο θρεπτικούς παράγοντες πλούσιους σε λιπαρά συστατικά. Λαδάκια με monoi, έλαιο καρύδας, έλαιο argan και άλλα, θα χαρίσουν στο ξηρό δέρμα την άνεση που τόσο χρειάζεται. Τα έλαια μπορούν να φορεθούν και σαν μάσκες για όσους έχουν κανονικές μικτές επιδερμίδες. 1-2 φορές την εβδομάδα για μερικά λεπτά και κατόπιν να ξεπλύνουμε καλά το πρόσωπό μας. 

Tip: Πολλές μάσκες ενυδάτωσης γίνονται πολύ πιο δροσερές εάν πρώτα τους έχουμε βάλει για λίγη ώρα στο ψυγείο, με το κρύο προσφέρουν μεγαλύτερη ανακούφιση σε μία ταλαιπωρημένα και αφυδατωμένη επιδερμίδα. 

Summary
Article Name
Καθαρισμός Προσώπου: Βαθιά Περιποίηση και Ενυδάτωση
Description
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνεις καθαρισμό στο πρόσωπό σου αναλόγως με τις ανάγκες της επιδερμίδας σου και την εκάστοτε χρονική στιγμή. Για παράδειγμα άλλες ανάγκες έχει ένα λιπαρό δέρμα, άλλες ένα ξηρό και φυσικά άλλη περιποίηση χρειαζόμαστε τον χειμώνα και άλλη το καλοκαίρι. Ας επικεντρωθούμε όμως στην περιποίηση και τον καθαρισμό του δέρματος λίγο μετά τις καλοκαιρινές σου διακοπές.