Εάν είσαι νέα μαμά τότε ο κόσμος που ανοίγεται μπροστά σου είναι γεμάτος προκλήσεις και όμορφες στιγμές με τον μικρό σου ήρωα να γεμίζει τις ημέρες σου με χαρά!
Η καθημερινότητα, όμως δεν παύει να αλλάζει όταν υποδεχόμαστε το νέο μέλος στην οικογένεια μας και οι ανάγκες και η φροντίδα του αποτελεί ευθύνη και προτεραιότητα μας. Όπως λοιπόν και κάθε ενήλικας έτσι και ένα βρέφος έχει την δική του καθημερινή ρουτίνα περιποίησης η οποία αποτελείται απλά και βασικά βήματα για την φροντίδα του μωρού σου.
Ας δούμε λοιπόν τι περιλαμβάνει η καθημερινή ρουτίνα περιποίησης του βρέφους και του μωρού:
Ενυδατική κρέμα προσώπου και σώματος
Το δέρμα του μωρού έχεις τις ίδιες και περισσότερες, ίσως, ανάγκες από το δέρμα ενός ενήλικα. Χρειάζεται ενυδάτωση μετά το μπάνιο κάτι που θα ενισχύσει τον επιδερμικό φραγμό του μωρού σας ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιου ερεθισμού. Άλλωστε το δέρμα του μωρού δεν είναι σε πλήρη ανάπτυξη σε τόσο μικρή ηλικία και χρειάζεται τα συστατικά εκείνα που θα το “θωρακίσουν”. Συνήθως οι ενυδατικές κρέμες για τα μωρά είναι κατάλληλες τόσο για το πρόσωπο όσο και για το σώμα. Όσο απλώνετε την ενυδατική κρέμα στο μωρό σας μπορείτε να του κάνετε ελαφρύ μασάζ. Το μασάζ και τα αρώματα ενώνουν τη μαμά με το μωρό της, ανακουφίζουν από τους πόνους που προκαλούν οι κολικοί και φέρνουν έναν ήρεμο ύπνο.
Κρέμα για την Αλλαγή της Πάνας
Η πούδρα για την αλλαγή της πάνας έχει πλέον αποκτήσει και άλλη μορφή πέραν της κλασικής. Υπάρχει τόσο σε μορφή spray όσο και σαν κρέμα για να διευκολύνει κάθε μαμά κατά την εφαρμογή της. Μια κρέμα αλλαγής πάνας με καταπραϋντικούς παράγοντες θα βοηθήσει στην αποφυγή ερεθισμών στην μηρογεννητική περιοχή του μωρού σας.
Plus: Το σημείο εκείνο θα πρέπει να πλένεται τακτικά και καλά καθώς τα ούρα που μπορεί να συσσωρεύουν στην πάνα για παραπάνω ώρα μπορεί να προκαλέσουν μικρό ερεθισμούς στο μωρό.
Μπανάκι Μωράκι
Το μπάνιο είναι πολύ σημαντικό μέρος της καθημερινής ρουτίνας περιποίησης του μωρού. Τα περισσότερα αφρόλουτρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε σώμα όσο και στα μαλλιά. Είναι απαλά, κατάλληλα για το ευαίσθητο δέρμα του βρέφους. Πλούσια σε ενυδατικούς και αντιερεθιστικούς παράγοντες.
Η κατάλληλη θερμοκρασία για το μπάνιο του μωρού είναι γύρω στους 37°C. Πριν να ξεκινήσετε το μπάνιο ρυθμίστε και την ροή του νερού και σκεπάστε με μία πετσέτα τη βρύση για να μην ακουμπήσει το μωρό κατά λάθος.
Έτοιμοι για τα πρώτα πλατσουρίσματα, στα ρηχά του νιπτήρα!
Μπάνιο χωρίς ξέπλυμα
Εκτός από τα αφρόλουτρα, υπάρχουν και γαλακτώματα που βοηθούν στο πλύσιμο του μωρού χωρίς να χρειάζεται ξέπλυμα. Κατάλληλο για μια βόλτα, για μια έξοδο, για όλες εκείνες τις φορές που η πρόσβαση σε μπανιέρα δεν είναι εύκολη.
Μωρομάντηλα
Τα μωρομάντηλα αποτελούν ένα από τα βασικότερα προϊόντα καθημερινής περιποίησης ενός βρέφους και όχι μόνο. Καθαρίζουν επιφάνειες, τα χεράκια και το πρόσωπο του μωρού από λεκέδες και φαγητό αλλά και την μηρογεννητική περιοχή εύκολα και γρήγορα. Επίσης είναι χρήσιμα για όλη την οικογένεια γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν κυριολεκτικά σχεδόν παντού.
Φροντίδα για τη Νινίδα
Κάποια μωράκια εμφανίζουν στο κεφάλι τους κιτρινωπές φολίδες που απολεπίζονται. Αυτό είναι η νινίδα ή αλλιώς σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Είναι αθώα, δεν μεταδίδεται,δεν είναι αποτέλεσμα κακής υγιεινής και δεν ενοχλεί το μωρό εκτός από ορισμένες μόνο περιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει κνησμό και ερυθρότητα.
Η νινίδα είναι μία δερματοπάθεια που εμφανίζεται σχεδόν στο 50% των νεογέννητων μωρών, τον πρώτο και δεύτερο μήνα ζωής, συνήθως, και τις περισσότερες φορές έχει υποχωρήσει μέχρι τον 12 μήνα. Σπάνια μπορεί να εμφανίσουν νινίδα παιδιά μέχρι 3 ετών.
Για την αντιμετώπιση της υπάρχουν ειδικές κρέμες ή λαδάκια.
Ομφαλός – Κολόβωμα
Το κολόβωμα, όπως και ο ομφαλός, χρειάζονται φροντίδα για την αποφυγή μολύνσεων. Ο καθαρισμός του γίνεται τρεις με τέσσερις φορές τη μέρα χρησιμοποιώντας βαμβάκι με καθαρό οινόπνευμα, μία διαδικασία που πρέπει να συνεχιστεί για τέσσερις με πέντε μέρες αφού πέσει το κολόβωμα. Για να μην ερεθιστεί ο ομφαλός και δημιουργηθούν προβλήματα, πρέπει να διατηρείται στεγνός, να μην καλύπτεται από την πάνα και να αποφευχθεί το μπάνιο του νεογνού σε στάσιμο νερό, ώσπου να επουλωθεί πλήρως το ομφαλικό κολόβωμα.