Υαλουρονικό οξύ: Ενυδάτωση ή Αντιγήρανση;

Υαλουρονικό οξύ: Ενυδάτωση ή Αντιγήρανση;

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένας πολυσακχαρίτης που βρίσκεται φυσιολογικά στους συνδετικούς ιστούς του οργανισμού μας, όπως επίσης στο δέρμα (σε ποσοστό περίπου 56%), ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό υαλουρονικού οξέος βρίσκεται στα μάτια και στις αρθρώσεις.

Πρόκειται για ένα υδρόφιλο συστατικό που διατηρεί την ελαστικότητα και συγκρατεί την ενυδάτωση έως και 1000 φορές το βάρος του, ενώ αυξάνει τον όγκο έως και 20 φορές. 

Αποτελεί φυσικό “λιπαντικό”, μεταξύ των αρθρώσεων και ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Γι΄αυτό και σε ασθενείς με αρθριτικά προβλήματα συστήνεται η χορήγηση του είτε ως συμπλήρωμα διατροφής είτε ως ενέσιμη αγωγή. 

Το υαλουρονικό οξύ δεν βοηθά μόνο στις αρθρώσεις αλλά αποτελεί και δομικό συστατικό της επιδερμίδας, καθώς είναι το μυστικό όπλο  για ένα υπέροχο νεανικό δέρμα. Ωστόσο, αν και το υαλουρονικό υπάρχει στην επιδερμίδα μας στην πορεία των χρόνων σταδιακά μειώνεται. Παράλληλα εκτός από την φυσική γήρανση του δέρματος άλλοι παράγοντες όπως είναι ο ήλιος, οι ρύποι και η ελλιπής ενυδάτωση, ενισχύουν την μείωσή του με αποτέλεσμα το πρόσωπό μας να φαίνεται πιο γηραιότερο και θαμπό.

Το αποτέλεσμα της μείωσης του υαλουρονικού στην επιδερμίδα γίνεται συνήθως πιο ορατό μετα τα 40-45 έτη, ωστόσο μικρές γραμμές μπορούν να εμφανιστούν πολύ νωρίτερα. 

Που βοηθά και πως βοηθά αντιγηραντικά η χρήση υαλουρονικού οξέος:

Μειώνει τις ρυτίδες τόσο τις λεπτές και της έκφρασης όσο και τις πιο βαθιές.

Μειώνει τα σημάδια της γήρανσης (πανάδες, δυσχρωμίες).

Αποκαθιστά την πυκνότητα των δομικών συστατικών του και την χαλάρωση.

Ενυδατώνει σε βάθος και συγκρατεί την υγρασία της επιδερμίδας.

Αναπλάθει την επιδερμίδα.

Χαρίζει λάμψη και ομοιομορφία.

Αποτελεί ασπίδα προστασίας από την φωτογήρανση.

Απαλύνει μαύρους κύκλους και σακούλες.

Γνωρίζοντας τις ιδιότητες που παρέχει στην επιδερμίδα, τα τελευταία χρόνια η χρήση του ολοένα και αυξάνεται καθώς υπόσχεται σφριγηλή και νεανική όψη, ξεκούραστο πρόσωπο και βλέμμα και φυσικά πιο γεμάτα χείλη. Οι τρόποι χρήσης και χορήγησής του είναι πολλοί:  Ως συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή χαπιών ή πόσιμων σταγόνων, ως ενέσιμη θεραπεία σε κλινικές αισθητικής αλλά και ως βασικό συστατικό σε πολλές αντιγηραντικές κρέμες προσώπου.

Οι αντιγηραντικές κρέμες προσώπου μπορεί να περιέχουν είτε υαλουρονικό οξύ υψηλού είτε χαμηλού μοριακού βάρους ή ακόμη και τα δύο. Αυτό σημαίνει ότι το υψηλού μοριακού βάρους υαλουρονικό οξύ παραμένει στην επιδερμίδα και δρά άμεσα. Από την άλλη το χαμηλού μοριακού βάρους υαλουρονικό οξύ διεισδύει σε βάθος και χαρίζει από τα κατώτερα στρώματα της επιδερμίδας την  επιθυμητή σφριγηλότητα.

Χάρη στην εντατική και εις βάθους ενυδάτωση που παρέχει, αποτελεί και αγαπημένο συστατικό σε πολλες ενυδατικές κρέμες προσώπου αλλά και σε after sun προϊόντα. Ο ήλιος άλλωστε, όπως προαναφέρθηκε, ευθύνεται για την μείωση του στην επιδερμίδα γι’ αυτό κατά τους καλοκαιρινούς αλλά και τους φθινοπωρινούς μήνες η χρήση του αποτελεί βασική προϋπόθεση για ένα καλά ενυδατωμένο πρόσωπο και σώμα. 

Παράλληλα η αναπλαστική του δράση επανορθώνει την ταλαιπωρημένη από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία επιδερμίδα.

Εάν έπρεπε να απαντήσουμε στο ερώτημα στο κατά πόσο το υαλουρονικό οξύ είναι αντιγηραντικό συστατικό θα λέγαμε ότι έμμεσα ναι! Καθώς μπορεί να επαναφέρει τη νεανικότητα στην επιδερμίδα αλλα η βασική του δράση αφορά την ενυδάτωση. Άλλωστε, ένα καλά ενυδατωμένο πρόσωπο δεν παύει να είναι και να δείχνει πιο νεανικό.

Summary
Article Name
Υαλουρονικό οξύ: Ενυδάτωση ή Αντιγήρανση;
Description
Το υαλουρονικό οξύ είναι ένας πολυσακχαρίτης που βρίσκεται φυσιολογικά στους συνδετικούς ιστούς του οργανισμού μας, όπως επίσης στο δέρμα (σε ποσοστό περίπου 56%), ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό υαλουρονικού οξέος βρίσκεται στα μάτια και στις αρθρώσεις.