Αφυδάτωση σώματος: Γιατί συμβαίνει;

Αφυδάτωση σώματος: Γιατί συμβαίνει
Αφυδάτωση σώματος: Γιατί συμβαίνει

Η αφυδάτωση σώματος μπορεί να προκληθεί από ποικίλους λόγους, λιγότερο και περισσότερο σημαντικούς αναλόγως την κάθε περίπτωση.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις η αφυδάτωση στο σώμα μπορεί να είναι τόσο έντονη με αποτέλεσμα να δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα του πάσχοντος. Δεν είναι λίγες οι φορές που θα αισθανθούμε φαγούρα ή θα δούμε κοκκινίλες στο δέρμα μας που θα οφείλονται στην έλλειψη υγρασίας στην επιδερμίδα μας.

Για να αντιμετωπίσουμε όμως την αφυδάτωση στο σωμα, πρώτα θα πρέπει να γνωρίσουμε τους λόγους που την προκαλούν:

Η ενυδατική κρέμα σώματος δεν είναι η σωστή

Πολλες φορές κάνουμε το λάθος να χρησιμοποιούμε ενυδατικές κρέμες σώματος που δεν μας ταιριάζουν. Γενικότερα προτιμάμε μη λιπαρές υφές για να μπορούμε γρήγορα να ντυθουμε χωρίς να αφήνουμε λεκέδες στα ρούχα μας, αλλά το χειμώνα το δέρμα μας χρειάζεται πιο πλούσιες υφές που θα παρέχουν σε βάθος ενυδάτωση στο σώμα μας.

Ντους με καυτό νερό

Ένας ακόμη λόγος που αισθανόμαστε το δέρμα μας περισσότερο αφυδατωμένο έχει να κάνει με τον τρόπο που πλενόμαστε. Τον χειμώνα προτιμάμε συνήθως να πλενόμαστε με αρκετά ζεστό νερό, το οποίο σίγουρα μας δημιουργεί μία αίσθηση θαλπωρής κατά την διάρκεια του μπάνιου μας αλλά από την άλλη το ζεστό, σχεδόν καυτό νερό, αφυδατώνει πολύ την επιδερμίδα μας.

Σαπούνια χωρίς ενυδατικούς παράγοντες

Για την αφυδάτωση του σώματος ευθύνονται επίσης και τα καθαριστικά που χρησιμοποιούμε. Τα κοινά αφρόλουτρα περιέχουν σάπωνες οι οποίοι μπορεί ακόμη και να ερεθίσουν τοι δέρμα μας. Προτίμησε αφρόλουτρα πλούσια σε ενυδατικούς παράγοντες και φυσικά χωρίς σάπωνες.

Έλλειψη νερού

Οι ευεργετικές ιδιότητες του νερου είναι γνωστές σε όλους μας. Ομως οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής και τα πολλά ροφήματα (καφές, τσάι κλπ) που συνηθίζουμε να πίνουμε μας κάνουν να ξεχνάμε να πιούμε νερό, την πραγματική πηγή ενυδάτωσης του οργανισμού μας.

Βαρύς ρουχισμός

Τα πολλά και βαριά ρούχα μπορεί να επιφέρουν μεγαλύτερη εφίδρωση με αποτέλεσμα να αφυδατωθεί το σώμα μας. Είναι λογικό βέβαια να ντυνόμαστε ζεστά τον χειμώνα όμως αν έχουμε σκοπό να περπατήσουμε πολύ και ξέρουμε ότι θα ιδρώσουμε τότε καλό θα ήταν να να αναπληρωνουμε τα υγρά που χάσαμε άμεσα.

Tip: Πριν να φύγεις από το σπίτι, βάλε ένα μπουκάλι με νερό μέσα στην τσάντα σου, ώστε όταν το έχεις μαζί σου δεν θα αμελήσεις να πιεις έστω και λίγο.

Παθολογικά αιτία

Θέματα υγείας όπως είναι ο διαβήτης, η νεφρική ανεπάρκεια, οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, οι δερματικές λοιμώξεις, οι παθήσεις παχέος εντέρου αλλά και τα λοιμώδη νοσήματα, μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση στο σώμα μας, που ενδέχεται να οδηγήσει σε έντονη ξηροδερμία εάν δεν ακολουθηθεί μία κατάλληλη αγωγή για την αντιμετώπισή της.