7 Σημάδια ότι είσαι αφυδατωμένη

7 Σημάδια ότι είσαι αφυδατωμένη

Τι είναι η αφυδάτωση και σε τι οφείλεται;

Η αφυδάτωση πρόκειται για σημαντική μείωση του νερού του σώματος κι οφείλεται κυρίως στη μείωση της πρόσληψης νερού στον οργανισμό μας. Ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται 2 λίτρα περίπου νερό για να παραμείνει ενυδατωμένος.

Το νερό είναι το νούμερο ένα απαραίτητο συστατικό για τον οργανισμό μας κι έχει υπολογιστεί οτι θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 65% νερό, προκειμένου να μην αφυδατωθεί.

Νιώθεις κουρασμένος και μπερδεμένος

Το να είσαι μπερδεμένος μπορεί να είναι ένα σημάδι πολλών παραγόντων. Αν όμως τελευταία δεν πίνεις πολύ νερό, τότε αυτό είναι σημάδι αφυδάτωσης. Αυτό συμβαίνει, διότι ο εγκέφαλος δεν μπορεί να σκεφτεί καθαρά χωρίς αρκετό νερό, με αποτέλεσμα να νιώθεις μπερδεμένος και κουρασμένος.

Έχεις λιγούρες

Αν ξαφνικά εμφανίσεις λιγούρες από το πουθενά μπορεί επίσης να σημαίνει οτι ο οργανισμός σου είναι αφυδατωμένος. Αυτό συμβαίνει, διότι το συκώτι σου χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει. Χωρίς αυτό “ξεμένει από καύσιμα” και στέλνει ειδοποίηση στον εγκέφαλο ότι πεινάει και προσπαθεί να βρει νερό και μέσω του φαγητού. Εκεί λοιπόν οφείλονται οι ξαφνικές λιγούρες.

Δεν ιδρώνεις κατά την γυμναστική

Ίσως, ακούγεται περίεργο, αλλά αν σταματήσεις να ιδρώνεις κατά τη γυμναστική τότε μάλλον είσαι αφυδατωμένος. Αυτό είναι ακόμη πιο εμφανές σε άτομα που ήταν ιδιαίτερα επιρρεπής στην εφίδρωση και πλέον δεν ιδρώνουν.

Όταν ασκούμαστε, τα σώματα μας απελευθερώνουν την επιπλέον θερμότητα μέσω διαδικασιών όπως είναι η εφίδρωση. Σε περίπτωση  όμως που δεν υπάρχει αρκετό νερό στο σώμα μας, ο ρυθμιστικός αυτός παράγοντας χάνεται και η εφίδρωση σταματά.

Αν έχεις λιπαρό δέρμα και αποκτάς ξαφνικά ξηρά σημάδια

Οι περισσότεροι αγνοούν τι τύπο δέρματος έχουν, ενώ άλλοι παρατηρούν οτι άλλοτε έχουν ξηρό κι άλλοτε λιπαρό δέρμα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει όμως. Μάλιστα σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο δερματολογίας όταν το δέρμα αφυδατώνεται στερείται υγρασίας και κάπως έτσι η επιδερμίδα γίνεται ξηρή.

Πεινάς συνεχώς

Μια ήπια αφυδάτωση συνδέεται συχνά με το αίσθημα της πείνας, όταν το σώμα μας χρειάζεται πραγματικά υγρά. Ο εγκέφαλος στέλνει σήμα οτι χρειάζεται οπωσδήποτε νερό για να λειτουργήσει και κάπως έτσι αρχίζει το ασταμάτητο αίσθημα της πείνας.

Αρρωσταίνεις όλο και πιο τακτικά

Η χρόνια αφυδάτωση παίζει ρόλο στο πόσο καλά μπορεί να ανταποκρίνεται το λειτουργικό σύστημα. Κάθε όργανο του σώματος βασίζεται στο νερό για να λειτουργήσει και η μη επαρκή ποσότητα νερού δημιουργεί πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα η έλλειψη της απαραίτητης υγρασίας στο στόμα, την μύτη και τον λαιμό είναι αυτή που κάνει το ανοσοποιητικό αδύναμο και οι ασθένειες δεν μπορούν να προσληφθούν.

Παρά την δίαιτα το βάρος σου αυξάνεται

Όταν κάνεις δίαιτα και έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα από οτι περίμενε κανείς, τότε αυτό σημαίνει οτι ο οργανισμός σου έχει αφυδατωθεί. Το νερό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ακόμα και στην δίαιτα. Μάλιστα, η κατάσταση της αφυδάτωσης επιβραδύνει τον μεταβολισμό κι επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα του σώματος να καίει λίπος.

Η ανάσα σου χειροτερεύει

Πολλές φορές θα έχεις αναρωτηθεί γιατί έχεις άσχημη αναπνοή, ενώ φροντίζεις για την στοματική σου υγιεινή. Και σε αυτή τη περίπτωση το θέμα της αφυδάτωσης έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Το σάλιο μας έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, για να εμποδίζει την βακτηριακή υπερανάπτυξη που οδηγεί σε κακή αναπνοή. Αν δεν υπάρχει αρκετή ποσότητα νερού, δεν μπορεί να δημιουργηθεί και πολύ σάλιο κι έτσι έρχεται η κακή αναπνοή.

Όπως είδαμε μέσα από το άρθρο, η αφυδάτωση έχει πολλά και διαφορετικά σημάδια εκ των οποίων τα περισσότερα αγνοούνται. Αν έχεις αυτά τα σημάδια ή αν δεν πίνεις την ποσότητα νερού που πρέπει, τότε ξεκίνα. Άλλωστε, το να ενυδατώνεις τον οργανισμό σου είναι θέμα υγείας.

Summary
Article Name
7 Σημάδια οτι είσαι αφυδατωμένη
Description
Η αφυδάτωση πρόκειται για σημαντική μείωση του νερού του σώματος κι οφείλεται κυρίως στη μείωση της πρόσληψης νερού στον οργανισμό μας. Ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται 2 λίτρα περίπου νερό για να παραμείνει ενυδατωμένος.