Ενυδάτωση Μωρού: Γιατί πρέπει;

Ενυδάτωση Μωρού: Γιατί πρέπει;

Ήξερες οτι ένα μωράκι μπορεί να παρουσιάσει ξηροδερμία;

Μία νέα μαμά καλείται να μάθει πολλά πράγματα για την φροντίδα του μωρού της και ένα από αυτά είναι και η φροντίδα της επιδερμίδας του. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως γίνεται ένα μωράκι μερικών μόλις μηνών να παρουσιάσει ξηροδερμία; Θα πίστευε κανείς ότι το δέρμα του μωρού είναι το πιο απαλό, σχεδόν βελούδινο, ανεπηρέαστο από ρύπους, αέρα, ήλιο, όμως συχνά πολλά μωράκια εμφανίζουν ξηροδερμία ακόμη και εάν δεν υπάρχει κάποιος παθολογικός λόγος. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ιδρωτοποιοί και οι σμηγματογόνοι αδένες του μωρού δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένοι και έτσι ειδικά τον πρώτο χρόνο της ζωής του χρειάζονται καλή και καθημερινή ενυδάτωση.

Επιπλέον, η βρεφική επιδερμίδα είναι πιο ευαίσθητη επειδή δεν έχει σχηματιστεί ακόμη η βασική προστατευτική στοιβάδα, η οποία αναπτύσσεται μετά τα 10 έτη ζωής και ολοκληρώνεται μέχρι την εφηβεία.

Παρόλο λοιπόν που το βρεφικό δέρμα είναι δομημένο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που είναι και των ενηλίκων, εμφανίζει ξηρότητα κάτι που το καθιστά πιο εκτεθειμένο στις εξωτερικές επιθέσεις (ήλιος, ο αέρας κ.α.) ,προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο ερεθισμούς, κοκκινίλες και εκζέματα σε κάποια σημεία.

Τι πρέπει να κάνουμε για να περιορίσουμε την ξηρότητα

Αρχικά θα πρέπει να επιλέξετε μία κρέμα πλούσια σε ενυδατικούς – προστατευτικούς παράγοντες που θα ενυδατώνουν σωστά την επιδερμίδα του μωρού σας. Η χρήση της πρέπει να γίνεται καθημερινά και ειδικά μετά το μπάνιο καθώς το νερό “επιτίθεται” στο δέρμα και το αφυδατώνει. Εδώ ενδείκνυται και η χρήση ενός ενυδατικού και με ουδέτερο ph αφρόλουτρου.

Ενυδατική Κρέμα Σώματος ή Ενυδατικό Έλαιο Σώματος

Και τα δύο είναι πολύ σωστά για την ενυδάτωση του μωρού σας. Κάποιες μαμάδες επιλέγουν κρέμα και κάποιες άλλες λαδάκι. Εξαρτάται και από το τι αρέσει σε εκείνες.  Υπάρχουν μάλιστα πολλές κρέμες ή λάδια που εκτός του ότι ενυδατώνουν διαθέτουν και καταπραϋντικούς παράγοντες, όπως καλέντουλα και χαμομήλι.

Πως και πότε βάζω την ενυδατική κρέμα και το ενυδατικό έλαιο στο μωρό μου

Ο σωστός χρόνος για την εφαρμογή είτε της κρέμας είτε του ελαίου είναι μετά το μπάνιο και αφού έχετε στεγνώσει με απαλές κινήσεις και με μία μαλακή πετσέτα το δέρμα του. Ο σωστός τρόπος είναι με απαλές και αργές κινήσεις κάνοντας μασάζ. Με αυτή την διαδικασία το μωράκι σας ηρεμεί και ανακουφίζεται ακόμη και από τους πόνους και τις κράμπες που προκαλούνται από τους κολικούς. Τέλος μην ξεχνάτε ότι με το μασάζ το μωρό με την μαμά δένονται ακόμη παραπάνω μέσω των αισθήσεων που ενεργοποιούνται.

Extra: Η εφαρμογή της ενυδατικής κρέμας ή του ελαίου μετά το βραδινό μπάνιο του μωρού σας εξασφαλίζει τόσο σε εκείνο όσο και σε εσάς έναν πιο ήσυχο ύπνο!

Summary
Article Name
Ενυδάτωση Μωρού: Γιατί πρέπει;
Description
Μία νέα μαμά καλείται να μάθει πολλά πράγματα για την φροντίδα του μωρού της και ένα από αυτά είναι και η φροντίδα της επιδερμίδας του. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως γίνεται ένα μωράκι μερικών μόλις μηνών να παρουσιάσει ξηροδερμία; Αυτό συμβαίνει γιατί οι ιδρωτοποιοί και οι σμηγματογόνοι αδένες του μωρού δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένοι και έτσι ειδικά τον πρώτο χρόνο της ζωής του χρειάζονται καλή και καθημερινή ενυδάτωση.