Μήπως το νερό σου χρειάζεται κάποιο boost;

νερό ενυδάτωση
νερό ενυδάτωση

Δεδομένου ότι το σώμα μας αποτελείται από 60% νερό, η κατανάλωση του είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό.Ειδικότερα τα κύτταρα του οργανισμού  πρέπει να ενυδατώνονται, γιατί μόνο έτσι έχουν την ικανότητα να λειτουργούν σωστά. Η μή σωστή λειτουργία τους και συνεπώς η κατάσταση της αφυδάτωσης, μπορεί να οδηγήσει σε κεφαλαλγίες, δυσκοιλιότητα ή μείωση  όρεξης όσον αφορά την ψυχολογία του ατόμου. 

Το νερό πρέπει πάντα να βρίσκετε πρώτο στη λίστα με τα ποτά σου. Αυτό, συμβαίνει γιατί έχει την ικανότητα να προωθεί τις μεταβολικές τοξίνες από το σώμα, σε σύγκριση με κάποιου άλλο είδους υγρό όπως για παράδειγμα ο καφές. Παρόλα αυτά υπάρχουν ορισμένες προσθήκες για το νερό σου, που αφενός μπορούν να το κάνουν πιο ενδιαφέρον κι αφετέρου να προσφέρουν οφέλη για την υγεία. Δες παρακάτω εναλλακτικά boosters ενυδάτωσης που μπορείς να δοκιμάσεις. 

Λεμόνι 

Μια φέτα λεμόνι δε θα δώσει απλά μια δροσιστική γεύση, αλλά έχει και αλκαλικό σχηματισμό, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά στην εξισορρόπηση των όξινων στο σώμα. Πρόσθετο πλεονέκτημα υπάρχει για αυτούς που αθλούνται. Μια φέτα λεμόνι μετά τη γυμναστική μπορεί να μειώσει το γαλακτικό οξύ, το οποίο θα έχει θετικό αντίκτυπο για την άσκηση των μυών.

Ακετυλοκαρνιτίνη 

Πρόκειται για συμπλήρωμα αμινοξέων και βρίσκεται σε μορφή σκόνης. Έτσι, διαλύεται ωραία στο νερό έχοντας την γεύση από λεμόνι.Επιπλέον, ως μιτοχόνδριο βοηθά τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει το λίπος σαν “καύσιμα”.Εξάλλου είναι γνωστό ότι τα μιτοχόνδρια είναι μονάδες παραγωγής των κυττάρων, που παράγουν κυτταρική ενέργεια.

Βιταμίνη B12

Είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, ενώ παίζει και σημαντικό ρόλο για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Βρίσκεται κυρίως σε ζωικά όργανα, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί χορτοφάγοι ή vegan πρέπει να συμπληρώσουν κάπως αυτή τη Βιταμίνη. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι αν εσύ έχεις μια σωστή διατροφή θα είναι εντάξει και τα επίπεδα αυτής της Βιταμίνης, καθώς τα επίπεδα σου μπορεί να είναι λιγότερα από το βέλτιστο.Πρόσθεσε σε ένα ποτήρι με νερό Βιταμίνη Β12 μια φορά την ημέρα και νιώσε πιο ενεργητικός.

Υδρογόνο 

Αρκετά καταστήματα, διαθέτουν πλέον εμφιαλωμένο νερό υδρογόνου. Μια λιγότερο δαπανηρή λύση είναι η αγορά δισκίων μοριακού υδρογόνου που μπορείς να τα προσθέτεις στο νερό σου.Τέτοιου είδους δισκία μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση μιας φλεγμονής στο σώμα. Ενώ η φλεγμονή είναι μία φυσιολογική διαδικασία στο σώμα που συμβαίνει και κατά τη διάρκεια της άσκησης, η χρόνια φλεγμονή είναι καταστροφική κι έτσι το υδρογόνο θα βοηθήσει στην αποφυγή αυτού. 

Πρόσθετα για το υδρογόνο: Μελέτες επίσης έχουν δείξει ότι  έχει την ικανότητα να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης. Παρόλα αυτά οι ερευνητές εξακολουθούν να μελετούν πιθανούς μηχανισμούς.

Ανθρακούχα νερά 

Αν έχεις πρόβλημα με το νερό και δε μπορείς να πιεις αρκετό, γιατί δε σου αρέσει η γεύση, τότε ένα “ποτό” με μηδενικά γλυκαντικά μπορεί να είναι ο τρόπος να παρακινήσεις τον εαυτό σου να πίνεις περισσότερο νερό. Εξάλλου από έρευνες έχει προκύψει ότι τα ανθρακούχα νερά είναι εξίσου ενυδατικά με ένα κανονικό νερό.

Σημαντικό: Υπάρχουν ανησυχίες ότι τα ανθρακούχα ποτά μπορεί να φθείρουν το σμάλτο των δοντιών και για αυτό το λόγο θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Ηλεκτρολύτες 

Οι ηλεκτρολύτες είναι ιχνοστοιχεία, τα οποία χάνονται με τον ιδρώτα και είναι σημαντικό για τον οργανισμό  να αντικατασταθούν.Πολλά εμφιαλωμένα νερά περιέχουν μόνο ένα ιχνοστοιχείο και στη συνέχεια προστίθενται με σάκχαρα. Είναι σημαντικό λοιπόν, να κοιτάζεις με προσοχή τις ετικέτες αν θες το νερό σου να είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία.

Extra tip: Μπορείς να παραλείψεις εντελώς τέτοιου είδους νερά και να αγοράζεις δισκία ηλεκτρολυτών, τα οποία θα διαλύονται στο νερό. 

Αλκαλικό νερό 

Το αλκαλικό νερό έχει υψηλότερο Ph από ότι το κανονικό νερό. Το αλκαλικό εμφιαλωμένο νερό είναι πιο ακριβό και δεν υπάρχει αρκετή έρευνα σχετικά με αυτό. Εάν θέλεις να δοκιμάσεις αλκαλικό νερό, μπορείς απλά να προσθέσεις μια πρέζα σόδας ψησίματος στο νερό και με αυτό το τρόπο θα δημιουργηθεί το αλκαλικό νερό. 

Μπορεί να μην σου αρέσει τόσο πολύ το νερό και να μη πίνεις συχνά, ίσως όμως ένα από τα παραπάνω boosts σε κάνει να πας ένα Level παρακάτω όσον αφορά την ενυδάτωση του οργανισμού σου με νερό. Εξάλλου εκτός από την ενυδάτωση, θα κερδίσεις και οφέλη για την υγεία.

Summary
Article Name
Μήπως το νερό σου χρειάζεται κάποιο boost;
Description
Δεδομένου ότι το σώμα μας αποτελείται από 60% νερό, η κατανάλωση του είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό.Ειδικότερα τα κύτταρα του οργανισμού πρέπει να ενυδατώνονται, γιατί μόνο έτσι έχουν την ικανότητα να λειτουργούν σωστά. Η μή σωστή λειτουργία τους και συνεπώς η κατάσταση της αφυδάτωσης, μπορεί να οδηγήσει σε κεφαλαλγίες, δυσκοιλιότητα ή μείωση όρεξης όσον αφορά την ψυχολογία του ατόμου.